Olejowanie włosów – zasady zabiegu i korzyści z jego stosowania

Olejowanie włosów to praktyka, która cieszy się coraz większą popularnością. Trudno się dziwić – po obejrzeniu zdjęć typu „przed i po” wydaje się, że olejowanie to naturalny sposób na uzyskanie gładkich, lśniących i zdrowych włosów. Od czego zacząć, aby rozpocząć swoją przygodę z olejowaniem?

Wybór oleju

Aby rozpocząć swoją przygodę z olejowaniem, warto w pierwszej kolejności udać się… do kuchni. Oleje takie jak oliwa z oliwek, olej kokosowy, lniany, z pestek winogron czy z orzechów włoskich nadają się do olejowania włosów równie dobrze, jak drogie mieszanki olejów ze sklepów kosmetycznych i naturalnych. Mimo to, warto również rozejrzeć się na rynku, zwłaszcza jeśli chcemy połączyć ze sobą właściwości kilku olejów, ale nie interesuje nas przygotowywanie mieszanek we własnym zakresie.

Różne oleje sprawdzą się na różnych typach włosów. Najbardziej uniwersalnym olejem jest olej kokosowy, który wnika w strukturę włosa, doskonale wygładza i nawilża ze względu na wysoką zawartość witaminy E, a do tego pięknie pachnie – należy pamiętać tylko o tym, aby wybrać olej nierafinowany. Do pielęgnacji włosów cienkich i delikatnych, a także podatnych na łupież, najlepszy będzie olej ze słodkich migdałów. Mimo wyższej ceny, jeśli nasze włosy są bardzo suche i podatne na puszenie, warto wypróbować olej arganowy, nie na darmo nazywany złotem Maroka. Oliwa z oliwek głęboko nawilża i nadaje blasku włosom cienkim, prostym i zniszczonym, natomiast olej z awokado sprawdzi się w pielęgnacji włosów gęstych i kręconych.

Olejowanie – metody

Najpopularniejszą metodą olejowania jest rozprowadzenie kilku kropli – nie więcej niż łyżeczki – wybranego oleju na dłoniach i wmasowanie go w suche, przeczesane włosy. Mimo, iż może kusić nas nałożenie oleju na mokre włosy, warto tego uniknąć, woda stworzy bowiem barierę która uniemożliwi wchłanianie się składników odżywczych do wnętrza włosa. Dlatego lepiej zostawić włosy suche, upiąć je lub zapleść w warkocz, ewentualnie schować pod czepkiem. W taki sposób możemy zostawić olej we włosach na kilka godzin, a najlepiej – na całą noc.

Niektóre oleje, takie jak olej kokosowy, mają w temperaturze pokojowej stałą konsystencję i należ je odrobinę rozgrzać, na przykład w dłoniach, przed nałożeniem na włosy. Po nałożeniu oleju na włosy możemy też delikatnie podgrzać je za pomocą suszarki – gorące powietrze sprawi, że otworzą się łuski włosa, a cenne składniki oleju łatwiej się wchłoną.

Do zmycia olejów najlepiej jest użyć delikatnego szamponu pozbawionego silikonów. Niektóre oleje, takie jak kokosowy, mogą też w niewielkiej ilości być nakładane na końcówki suchych włosów, aby chronić je przed uszkodzeniami w ciągu dnia.

Na stronie internetowej altruismonline.com znajdziesz więcej informacji i poradników odnośnie wlósów i ich pielęgnacji.