Niezwykła zupa z cebuli – poznaj tajemniczny przepis!

Czy zwykła cebula może się okazać podstawowym składnikiem dania, których zachwycą się nasi znajomi? Z pewnością tak. To popularne i bardzo zdrowe warzywo coraz częściej pojawia się w naszym menu, a ciekawe przepisy sprawiają, że każdy z nas może z cebuli wyczarować wyjątkowe danie. Jednym z najlepszych dowodów na to może się okazać przepis na tak niezwykły przysmak, jak zupa cebulowa z piwem oraz z grzankami. Jak ją przygotować?

Podstawa to odpowiednie składniki, o które należy w porę zadbać.Jakie produkty są niezbędne do przygotowania takiej zupy? Podstawa to cebula (300 g) oraz ciemne piwo (200 ml). Kolejne ważne składniki to: tłuszcz (80 ml), mrożona zupa cebulowa, woda (200 ml) ser parmezan (200 g) oraz śmietana (100 ml). Składnikiem, dzięki któremu nasza zupa cebulowa stanie się zdrowsza, jest też czosnek. Już jeden ząbek tego wyjątkowego daru natury sprawi, że nasza zupa będzie miała większą wartość odżywczą i ciekawszy smak. By zupa była bardziej pożywna, należy też zadbać o te składniki, dzięki którym powstaną chrupiące grzanki. Przepisy na tego typu zupy polecają nam zatem sięganie po bagietki, idealnie nadające się do przygotowania chrupiących grzanek. Niezbędne będą też takie przyprawy, jak cukier, tymianek oraz majeranek.Co trzeba zrobić, by wymienione już składniki przemienić w smaczną, pożywną i zdrową zupę? Jej przygotowanie jest bardzo proste.

 

Najpierw należy w garnku rozpuścić tłuszcz, a następnie – podsmażyć na nim pokrojoną cebulę. W trakcie smażenia do cebuli należy dodać trochę cukru, dzięki któremu zupa nabierze ciekawszego smaku. Następnie do cebuli należy dodać piwo, a całość gotować przez 60 sekund. W tym czasie w misce należy wymieszać opakowanie mrożonej zupy cebulowej, ze śmietanką i przyprawami, a następnie składniki te dodać do gotującego się piwa. Całość należy gotować przez kilka minut, a na koniec – dokładnie zmiksować. W międzyczasie można przygotować ser, który posłuży do posypywania gorącej zupy, oraz grzanki, które można przygotować z pokrojonej i pieczonej w piekarniku bagietki.Więcej przepisów na Blogu kulinarnym Anny Werelich Cookandlove.pl.